miércoles, 10 de julio de 2013

Tempestes fortes.

Bona nit!

Dia molt mogudet el d'avui, amb sorpreses d'última hora que cap model meteorològic preveia. Realment, avui tenim una situació extraordinària de tempestes, molt més extenses del que en un principi esperavem, fins i tot han arribat les tempestes al mateix prelitoral de Barcelona. Una situació que podriem catalogar de sorpresa, però amb les elevades temperatures que estem tenint aquests dies, un mínim d'aire fred en alçada fa esclatar la natura. Per tant, podem dir que el pronòstic s'ha complert en certa manera, en torn a un 40-50%.

Avui, durant el matí ha lluït el sol a gran part de Catalunya, amb alguns núvols alts coneguts com a "cabretes" sinònim d'inestabilitat. Ha fet molta calor durant les hores centrals del dia i el sol ha sigut el màxim protagonista. De cara a la tarda, s'ha complicat el temps, creixent núvolades d'evolució al Pirineu, Prepirineu i zones de l'interior de Lleida, deixant tempestes MOLT fortes, especialment a les comarques de la Noguera i el Solsonès, amb valors d'entre 40 i 50 litres en poca estona. Fins i tot, l'estratificació de les tempestes ha arribat al mateix prelitoral de Barcelona, deixant pluja moderada. 

La matinada de demà dijous no es descarta que caigui algun xàfec o tempesta cap a punts de la Costa Daurada, però es un clau ardent, ja que són només alguns models els que marquen aquesta possibilitat. A la resta, nit bastant tranquila si bé pot quedar alguna resta de precipitació de les d'aquesta tarda, degut a la seva magnitud.

De cara a demà al matí s'espera bonansa en conjunt, amb sol a la majoria del territori català, amb alguns núvols alts podrien fer acte de presència novament a indrets de Girona, Barcelona i Tarragona que en alguns moments podrien enterayinar el cel lleugerament, però en conjunt lluirà pel general el sol i la tranquilitat tornarà a ser la predominant al matí.

A la tarda, repetició de la jugada d'avui. Nuvolades d'evolució cap a punts de muntanya i interior de Catalunya (Pirineu, Prepirineu i comarques com el Solsonès, Bages, Osona, Noguera...) que descarregaran tempestes fortes, amb calamarsa i bastant aparell elèctric, típiques d'estiu. Atenció novament als valors de precipitació (20-30-40 litres en poca estona) i precaució al volant si heu de conduir per aquests indrets. Tampoc es descarta que les tempestes puguin fer acte de presència a punts del Massís del Port i l'estaritifcació de les tempestes arribi fins al mateix prelitoral, tal i com ha passat avui. Com que les tempestes seràn intenses i extenses, núvols alts provinents de les encluses podrien tapar el cel a gran part de Catalunya. És un pronòstic difícil de fer ja que amb la presència de la forta calor, el temps al final mana, més que un model meteorològic o un pronòstic del temps.

Temperatures similars a les d'avui, o una miqueta més baixes, pero no gran cosa. Màximes en torn a uns 30-33ºC a punts de l'interior i d'uns 24-27ºC al litoral. Mínimes de 18-20ºC a l'interior i tropicals a la costa (iguals o superiors a 20ºC)

De cara als propers dies sembla ser que el temps tendiria a estabilitzar-se una miqueta més de cara a la tarda a punts de muntanya, amb alguna tempesta de menor entitat que les d'avui i les que cauràn demà.

Bon seguiment!



No hay comentarios:

Publicar un comentario